Planetgear – præcise, solide og kompakte med et højt drejningsmoment

Planetgear er en type af gear som er kompakte, nøjagtige og holdbare. Det er et tandhjulsbaseret gear, som består af tre forskellige grupper af tandhjul. Tandhjulene roterer omkring en base, som bærer den centrale del af gearet – solhjulet og planethjulene. Solhjulet er gearets centrale tandhjul, som resten af gearet drejer omkring. Planethjulene danner udvekslingen mellem sol- og ringhjulet. Ringhjulet er det yderste tandhjul, som har tænder på indersiden. Mængden af planethjul kan variere og dette bestemmer gearets udveksling. De tre tandhjulskomponenter har forskellige antal af tænder, men planethjulene vil altid have samme antal tænder. Hvis et planetgear skal nedgeare, leveres kraften dertil via solhjulet. Hvis planetgearet derimod skal opgeare leveres kraften via ringhjulet. Planetgearets konstruktion medfører en række fordele i forhold til andre gear. Det opnår således en høj energiudveksling på begrænset plads. Konstruktionen muliggør også, at gearet er let, hvis man sammenligner med andre slags gear med lignende udveksling. Det gør desuden at planetgear har en lang levetid, eftersom flere tandhjul deler belastningen.

Muligheder med planetgear

Planetgear bruges blandt andet i landbrugsmaskiner, kraner, betonpumper, løftespil og lignende. Der er dog en masse andre steder, hvor det også giver mening at bruge gearet, og hvor der ligeledes indgår roterende bevægelser. Det kunne for eksempel være ved rotation af lastvognskraner. Blandt fordelene ved planetgear er også, at denne type gear kan modstå radiale og aksiale belastninger. Med et planetgear kan man reducere omdrejninger fra en elmotor eller en hydraulisk motor og samtidig hæve momentum. Dette bruger man typisk denne type gear til. De bruges således til at sænke farten på motorer mens man øger drejningsmomentet, som er maskinens egentlige kraft. Planetgear er alsidige og kan bruges i mange forskellige industrier – for eksempel luftfart, boring, landbrug og mange andre.

Historisk perspektiv på planetgear

Planetgearets historie stammer tilbage til omkring år 500 f.Kr., da oldtidens grækere opfandt idéen om epicykler – cirkler der rejser på cirkulære baner. Det var med afsæt i disse teorier, at Claudius Ptolemy i år 148 kunne forudsige solens, månens og fem planeters baner. Epicykliske gear opstod for første gang i år 80 f.Kr. i Antikythera-mekanismen. I det 11. århundrede blev epicykliske gear genopfundet af Ibn Khalaf al-Muradi i Al-Andalus. Han opfandt et vandur med en kompleks gear-mekanisme. I det 14. århundrede beskrev Richard af Wallingford epicykliske gear i et astronomisk ur. I 1588 opfandt Agostino Ramelli boghjulet, en vertikalt roterende bogreol som brugte planetgear for at opretholde korrekt rotation af bøgerne.